Το εργαστήρι της πληροφορικής ιδρύθηκε το σχολικό έτος 2009. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μπαίνουν με τα τμήματά τους όποτε το θεωρούν απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμμένη ώρα στο πρόγραμμα. Αποτελείται από 10 Η/Υ συνδεμένους με το Internet. Ο εξοπλισμός του συμπληρώνεται από προτζέκτορα, εκτυπωτή και scanner. Στο εργαστήρι εγκαταστήσαμε κι έναν διαδραστικό πίνακα το 2010.
Ποιοί είναι οι σκοποί και οι επιδιώξεις του εργαστηρίου Πληροφορικής;
Ø Η συνεχής επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού των σχολείων σε θέματα διδασκαλίας της πληροφορικής (Αναλυτικά προγράμματα, διδακτικοί στόχοι, διδακτικά μέσα διδακτικά βιβλία, λογισμικό κ.ά).
Ø Η γνωριμία των διδασκόντων με την πληροφορική, η σπουδή της μεθοδολογίας της και η συνειδητοποίηση της σημασίας των εφαρμογών της στη ζωή των ανθρώπων.
Ø Η αξιοποίηση του διδακτικού προσωπικού των σχολείων που δείχνουν ενδιαφέρον και διαθέτουν ιδιαίτερες κλίσεις στον τομέα της πληροφορικής.
Ø Η αξιοποίηση του οπτικοακουστικού και λοιπού διδακτικού υλικού των σχολείων.
Ø Η καταγραφή των διδακτικών πηγών, η συγκέντρωση διδακτικού υλικού ως και η συλλογή βιβλιογραφίας για την πληροφορική.
Ø Ο σχεδιασμός και η κατασκευή διδακτικού υλικού (διαφάνειες, σχεδιαγράμματα, συσκευές).
Ø Η παροχή τεχνικής βοήθειας στα σχολεία για την οργάνωση και λειτουργία σχολικού εργαστηρίου.
Ø Η αποσαφήνιση βασικών όρων και εννοιών της πληροφορικής με εμπειρικό κυρίως τρόπο και την χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
Ø Η περιγραφή, από την πλευρά των μαθητών, των βασικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής των υπολογιστών (μνήμη, επεξεργασία, περιφερειακά ).
Ø Η αναγνώριση της κεντρικής μονάδας και των βασικών περιφερειακών συσκευών του υπολογιστή, η δυνατότητα να εξηγούν με απλά λόγια τη χρησιμότητάς τους, να τις θέτουν σε λειτουργία και να τις χρησιμοποιούν.
Ø Η χρησιμοποίηση λογισμικού γενικής χρήσης (ζωγραφική, επεξεργασία κειμένου) και η έκφραση των ιδεών τους με πολλούς τρόπους και μέσα (χρησιμοποιώντας εικόνες, ήχους, κείμενα, κ.τ.λ.)
Ø Η χρησιμοποίηση εφαρμογών πολυμέσων εκπαιδευτικού περιεχομένου και η κατάκτηση των εννοιών της πλοήγησης σε ένα δίκτυο πληροφοριών και της αλληλεπίδρασης με ένα πληροφοριακό σύστημα.
Ø Η αναζήτηση πληροφοριών από απλές βάσεις δεδομένων.
Ø Η επικοινωνία και η αναζήτηση πληροφοριών μέσω του παγκόσμιου ιστού πληροφοριών.
Ø Η δυνατότητα να αναφέρουν εφαρμογές της πληροφορικής στο σύγχρονο κόσμο.
Ø Η αντίληψη του υπολογιστή, των περιφερειακών συσκευών και του χρησιμοποιούμενου λογισμικού ως ενιαίο σύστημα.
Για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων και στόχων το Εργαστήρι Πληροφορικής :
Ø Οργανώνει και πραγματοποιεί σεμινάρια, ημερίδες, επιδείξεις, προβολές, ενημερωτικές συναντήσεις και κάθε είδους επιμορφωτικές δραστηριότητες στους τομείς της πληροφορικής για το διδακτικό προσωπικό των σχολείων.
Ø Εκπαιδεύει εκπαιδευτικούς με ιδιαίτερες κλίσεις και διαφέροντα στην πληροφορική για την απόκτηση ειδικών γνώσεων και εμπειριών, ώστε να λειτουργήσουν ως επιμορφωτές στα σχολεία τους.
Ø Οργανώνει και πραγματοποιεί στα σχολεία δειγματικές διδασκαλίες και μικροδιδασκαλίες στους τομείς της πληροφορικής για επιμορφωτική χρήση.
Ø Βοηθά τους μαθητές να ετοιμάσουν δημιουργικές σύνθετες εργασίες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, να επικοινωνούν με άλλους μαθητές και να αναζητούν πληροφορίες μέσω INTERNET .
Ø Ιδρύει βιβλιοθήκη με περιεχόμενο σχετικό με την πληροφορική καθώς επίσης και με λογισμικό εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Ø Συνεργάζεται με ειδικούς, με άλλα εργαστήρια, με επιστημονικούς φορείς, με οργανώσεις και οργανισμούς, με συλλογικά όργανα γονέων, με την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά, για την επίτευξη του ρόλου του και στήριξη των δραστηριοτήτων του.